12 okt Denksleutels voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben
Voor kinderen die extra uitdaging nodig hebben, zijn er eerder binnen onze regio denksleutels en MIND-opdrachtkaarten ontwikkeld. Landelijk is er veel vraag naar deze tools en worden ze volop gebruikt. Maar wat zijn denksleutels en hoe zet je ze in?
Dit zijn de denksleutels
Denksleutels zijn sleutels met daarop een vraag of opdracht die kinderen aanzet tot creatief, analytisch en praktisch denken. Bijvoorbeeld de uitvinding sleutel, de wat-als sleutel en de overeenkomst sleutel. Er zijn in totaal 20 denksleutels ontwikkeld met voorbeeldvragen. Naast de 20 denksleutels kun je ook een aantal themasleutels downloaden. Zo zijn er sleutels gemaakt voor sinterklaas, kerst en lente. Aan kinderen kun je vertellen dat denksleutels sleutels zijn die we gebruiken om ons denken te openen.
Voorbeeld vraag sleutel
Hierbij begin je met het antwoord. Je laat kinderen vragen verzinnen die leiden tot alleen dat antwoord. Bijvoorbeeld:
Het antwoord is ‘appel’. Welke vraag kun je stellen?
Het antwoord is ‘vrijheid’. Welke vragen kun je stellen?
De denksleutels zijn te gebruiken voor peuters en kleuters, maar ook zeer geschikt voor oudere leerlingen van een basisschool. De denksleutels zijn gebaseerd op The Thinkers Keys van de Australiër, Tony Ryan (1998).
Hoe gebruik je de denksleutels?
- Je kunt de denksleutels inzetten in de kring. Je leest de denksleutel voor en laat de kinderen vervolgens in tweetallen of in kleine groepjes aan de slag gaan met de denksleutel. Daarna delen de kinderen met elkaar wat ze bedacht hebben.
- Je kunt een denksleutel ook inzetten voor een klein groepje.
- Werk je met een thema? Dan kun je de vragen van de denksleutels aanpassen naar dit thema. Er zijn al denksleutels voor sinterklaas, kerst en lente.
Denksleutels downloaden
Op deze poster staan alle denksleutels bij elkaar.
Neem ook eens een kijkje op de pagina van het Steunpunt meer- en hoogbegaafdheid voor informatie over de MIND-opdrachtkaarten.